Συλλέγοντας μετρήσεις

Από σήμερα 13/05/2013 το ίδρυμα Ευγενίδου εγκαινιάζει ένα καινούργιο σύστημα συλλογής μετρήσεων, από τα διάφορα μέρη της Ελλάδος που έχουν λάβει το υδρορομπότ μαζί με το πακέτο των αισθητήρων.

Στόχος είναι η μελλοντική αξιοποίηση των μετρήσεων και η εξαγωγή πολύτιμων επιστημονικών συμπερασμάτων για το θαλάσσιο περιβάλλον, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
Η διαδικασία εισαγωγής των μετρήσεων στη βάση δεδομένων είναι πολύ απλή.

 1. Σε πρώτη φάση λαμβάνετε τις μετρήσεις σύμφωνα με το πρωτόκολλο μετρήσεων που περιγράφεται εδώ: Πρωτόκολλο μετρήσεων
 2. Στη συνέχεια κατευθύνεστε στη σελίδα Εισαγωγή μετρήσεων. Φυσικά πρώτα θα πρέπει να κάνετε login με τον λογαριασμό σας. Αν δεν είστε εγγεγραμμένοι στην ιστοσελίδα μας, δημιουργείστε έναν καινούργιο λογαρισμό από εδώ: Εγγραφή
 3. Υπάρχουν 6 απαραίτητα πεδία που θα πρέπει να συμπληρώσετε και ένα προαιρετικό. Τα δύο πρώτα έχουν να κάνουμε με τον καθορισμό του γεωγραφικού μήκους και πλάτους της θαλάσσιας περιοχής στην οποία λήφθηκαν οι μετρήσεις, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Στα πεδία αυτά γράφετε απλά έναν δεκαδικό αριθμό (ακολουθεί παράδειγμα).
  Στο πεδίο «καιρικές συνθήκες» επιλέγξτε από την λίστα, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα των μετρήσεων.
  Στο πεδίο «κατάσταση νερού» επιλέγετε την κατάσταση της θάλασσας την ίδια μέρα (για σύγκριση αναγράφονται και τα μποφόρ, που αντιστοιχούν σε κάθε κατάσταση).
  Στο πεδίο «θερμοκρασία επιφάνειας» αναγράφετε την θερμοκρασία της επιφάνειας, πριν ρίξετε το υδρορομπότ μέσα στο νερό.
  Το τελευταίο υποχρεωτικό πεδίο είναι η επιλογή του αρχείου μετρήσεων, όπως αυτό έχει καταγραφεί στην κάρτα μνήμης του αισθητήρων hydrosensor (Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι πριν την λήψη των μετρήσεων, έχετε σβήσει το προηγούμενο αρχείο από την κάρτα μνήμης ή τουλάχιστον έχετε διαγράψει τις προηγούμενες μετρήσεις που περιέχει).
  Το τελευταίο πεδίο έχει να κάνει με την εισαγωγή τυχόν παρατηρήσεων ή σημειώσεων για τις μετρήσεις που μόλις λάβατε. Αν και αυτό το πεδίο είναι προαιρετικό, συνιστούμε να το συμπληρώσετε (μέγιστο 150 χαρακτήρες)

Προσοχή: Στα πεδία του γεωγραφικού πλάτους και μήκους οι δεκαδικοί αριθμοί είναι ακρίβειας μέχρι 6 δεκαδικών. Η υποδιαστολή υποδηλώνεται με την τελεία και όχι το κόμμα. Δηλαδή ακολουθείται ο ίδια σύμβαση όπως και στις τιμές που είναι αποθηκευμένες στην κάρτα μνήμης.
Στο πεδίο της θερμοκρασίας επιφάνειας η ακρίβεια είναι μέχρι 2 δεκαδικά ψηφία. Και σε αυτό το πεδίο η υποδιαστολή υποδηλώνεται με την τελεία.

Ένα παράδειγμα: Τόσο το γεωγραφικό μήκος, όσο και το γεωγραφικό πλάτος πρέπει να δηλωθούν ως ένας αριθμός και όχι ξεχωριστά σε μοίρες και δευτερόλεπτα τη μοίρας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να εκμεταλλευτείτε τους χάρτες της Google (https://maps.google.gr/).

Για παράδειγμα πηγαίνετε στην περιοχή που σας ενδιαφέρει (π.χ. Βάρκιζα)

Screen-Shot-2013-05-13-at-3.15.21-PM

…και μεγεθύνετε τον χάρτη στο σημείο που πήρατε τις μετρήσεις.

Screen-Shot-2013-05-13-at-3.15.31-PM

Στη συνέχεια κάντε δεξί κλικ με το ποντίκι ακριβώς στο σημείο που σας ενδιαφέρει. Επιλέγξτε «Τί υπάρχει εδώ;», όπως φαίνεται στην εικόνα

Screen-Shot-2013-05-13-at-3.15.38-PM

Στο πεδίο πάνω αριστερά, θα εμφανιστούν οι γεωγραφικές συντεταγμένες του σημείου που επιλέξατε (το οποίο και υποδηλώνεται με ένα πράσινο βελάκι)

Screen-Shot-2013-05-13-at-3.15.46-PM

Η πρώτη τιμή είναι το γεωγραφικό πλάτος και η δεύτερη το γεωγραφικό μήκος. Τις εισάγετε όπως είναι, στα αντίστοιχα πεδία της φόρμας (βλ. εικόνα).
Ως θερμοκρασία επιφάνειας επιλέγξτε την πρώτη μέτρηση από το αρχείο «DATA.LOG», πριν εισάγετε το ρομπότ στο νερό. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο

Screen-Shot-2013-05-15-at-12.28.55-PM

Τέλος, αφού συμπληρώσετε όλα τα πεδία, πατήστε το πλήκτρο «Εισαγωγή μετρήσεων» και περιμένετε μέχρι το σύστημα να σας ενημερώσει για την επιτυχία της εισαγωγής των δεδομένων. Αν κάτι πάει στραβά, το σύστημα θα σας ενημερώσει για το λάθος.