Οδηγίες προς ναυτιλλομένους…

Η κατασκευή του Hydrobot  είναι μια δημιουργική και διασκεδαστική δραστηριότητα κατά την οποία όμως πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, λαμβάνοντας όλες τις κατάλληλες προφυλάξεις. Μέσα από μια μικρή σειρά άρθρων θα προσπαθήσουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ορισμένα σημεία της διαδικασίας κατασκευής του Hydrobot, πολλά από τα οποία θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες κατασκευές σας. Στο πρώτο από αυτά τα άρθρα θα εστιάσουμε στην κόλληση τόσο των κινητήρων όσο και της πλακέτας του Hydrobot.

Στις κολλήσεις που απαιτούνται για την κατασκευή του Hydrobot, χρησιμοποιούμε ως συνδετικό υλικό ένα κράμα από κασσίτερο και μόλυβδο σε αναλογία 60-40.

Κόλληση

Κόλληση

Για τις κολλήσεις σε τυπωμένα κυκλώματα το κράμα αυτό έχει συνήθως την μορφή ενός λεπτού σύρματος πάχους 1mm. Γενικά, όσο λεπτότερο είναι το σύρμα της κόλλησης, τόσο ευκολότερα μπορείτε να κολλήσετε μικρά εξαρτήματα με σωστή ποσότητα κόλλησης.

Για να επιτευχθεί η κόλληση θα πρέπει το κράμα αυτό να λιώσει και να πέσει επάνω στις συγκολούμενες επιφάνειες, συνήθως τους ακροδέκτες των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που πατάνε πάνω στην πλακέτα ή κάποια καλώδια. Για το λιώσιμο του κράματος χρησιμοποιούμε ένα κολλητήρι του οποίου η μύτη θερμαίνεται μέσω ηλεκτρικής αντίστασης σε υψηλή θερμοκρασία.

Βασικό στοιχείο μιας καλής ποιότητας κόλλησης, είναι το κολλητήρι μας να κρατείται συνεχώς καθαρό. Σιγουρευτείτε λοιπόν, ότι η μύτη του κολλητηριού είναι καθαρή πριν το εφαρμόσετε για κάποια κόλληση. Η θερμότητα μεταφέρεται με φυσική επαφή ανάμεσα στην μύτη και το κράμα της κόλλησης, συνεπώς μια καλά καθαρισμένη μύτη θα μεταφέρει στις επιφάνειες ταχύτερα την θερμότητα σε σχέση με μια βρώμικη μύτη. Σε μερικές περιπτώσεις οι λεπτομέρειες αυτές μπορούν να σημάνουν την διαφορά της επιτυχίας με την αποτυχία σε μια κόλληση.

Για να καθαρίσουμε την μύτη του κολλητηριού, την σκουπίζουμε μετά από κάθε κόλληση και πριν την επόμενη, γρήγορα σε  ένα υγρό σφουγγάρι που τοποθετήσαμε για την χρήση αυτή (όπως βλέπουμε στη φωτογραφία) ώστε να καθαριστεί αλλά να μην κρυώσει. Αν χρησιμοποιήσετε μεταλλικό σφουγγάρι κουζίνας, μπορείτε να καθαρίσετε την μύτη του κολλητηριού και χωρίς αυτό να είναι υγρό.

Διατηρούμε το κολλητήρι καθαρό

Διατηρούμε το κολλητήρι καθαρό

Ένα δεύτερο βασικό στοιχείο μια καλής κόλλησης είναι η προετοιμασία των επιφανειών για να δεχθούν την κόλληση. Για να πετύχετε λοιπόν καλύτερα αποτελέσματα ,ακουμπήστε για κάποια δευτερόλεπτα το κολλητήρι πάνω σε κάθε ένωση, έτσι ώστε να είναι ζεστή. Φέρτε το καλάι (κόλληση) κοντά, πάνω απο το σημείο που επιθυμείτε να κολλήσετε.

Ειδικά για την περίπτωση της κατασκευής του Hydrobot πριν από τη συγκόλληση του καλωδίου τηλεχειρισμού στους κινητήρες, φροντίστε να στρίψετε τα καλώδια καλά δημιουργώντας μία μάτσα και να τα περάσετε όπως μία κλωστή σε βελόνα όπως φαίνεται στις ακόλουθες φωτογραφίες. Στη συνέχεια δημιουργήστε μια θηλεία γύρω από κάθε πόλο του κινητήρα και προχωρήστε στην κόλληση. Καλό θα ήταν κατά τη συγκόλληση του καλωδίου τηλεχειρισμού στους κινητήρες, να κρατάτε το καλώδιο «όρθιο».

 

Καλώδιο τηλεχειρισμού

Στρίβουμε τα καλώδια δημιουργώντας μια «μάτσα»

Περνάμε το καλώδιο στον κινητήρα

Στρίβουμε δημιουργώντας μια θηλιά

Είμαστε έτοιμοι για την κόλληση

Φέρνουμε την κόλληση πάνω από το σημείο κόλλησης

Φέρνουμε την κόλληση πάνω από το σημείο κόλλησης

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να  παρακολουθήσετε Skill Set: Soldering (αγγλικά) του περιοδικού Make Magazine το οποίο περιέχει και δύο video με χρηστικές οδηγίες.