Arduino, δίνοντας ζωή στις κατασκευές σας

Το Arduino είναι μια δημοφιλής υπολογιστική πλατφόρμα ο βασικός πυρήνας της οποίας αναπτύχθηκε στην Ιταλία. Είναι βασισμένη σε μια απλή μητρική πλακέτα με ενσωματωμένο μικροελεγκτή, εισόδους και εξόδους, ψηφιακές και αναλογικές. Είναι μια πολύ εύχρηστη πλατφόρμα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία πρωτοτύπων συσκευών αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επάνω σε αυτή την πλατφόρμα μπορούν να συνδεθούν διαφόρων ειδών στοιχεία όπως αισθητήρες θερμοκρασίας, πίεσης, φωτός αλλά και βηματικοί κινητήρες, LDE, οθόνες κλπ.

Η σύνδεση μπορεί να γίνει απ” ευθείας ή μέσω breadboard, όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα.

Για τον προγραμματισμό του Arduino χρησιμοποιείτε το περιβάλλον Arduino IDE το οποίο τρέχει σε διάφορα λειτουργικά και μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ την κατάλληλη έκδοση για το δικό σας σύστημα. Η εκμάθηση της γλώσσας προγραμματισμού είναι σχετικά εύκολη και θα βρείτε αρκετό εκπαιδευτικό υλικό στο site του Arduino. Πέρα από αυτό το υλικό μια αναζήτηση (arduino tutorial) στο Google θα φέρει αρκετά αποτελέσματα τόσο σε PDF/HTML όσο και με την μορφή βιντεοσκοπημένων μαθημάτων. Ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες προσπάθειες που βρήκαμε μέσα από την αναζήτηση στο Google είναι:

  • με την μορφή κειμένου (αγγλικά) εδώ
  • με την μορφή οδηγιών video.

Για όσους ασχολούνται με το Scratch, υπάρχει και η λύση του S4A που επιτρέπει τον προγραμματισμό του Arduino μέσα από το περιβάλλον του Scratch. Την λύση αυτή θα την βρείτε εδώ. Βέβαια ένα Arduino από μόνο του δεν έχει και πολύ ενδιαφέρον. Για να γίνει πραγματικά ενδιαφέρον το θέμα θα πρέπει κανείς να προσθέσει διάφορα εξαρτήματα, όπως αισθητήρες, κινητήρες, κάμερες, ηχεία κλπ. Εδώ θα βρείτε μια λίστα με διαφόρων ειδών εξαρτήματα τα οποία θα μπορέσετε να συνδέσετε στο Arduino ανάλογα με την περίπτωση και τον σκοπό που επιδιώκεται να επιτύχετε. Εδώ θα βρείτε μια σειρά από ψηφιακά καταστήματα από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε τέτοια εξαρτήματα για να δώσετε πραγματική ζωντάνια στο hydrobot σας ή οποιοδήποτε άλλο κατασκεύασμα σας. Για παράδειγμα για το senor kit που βλέπετε στην ακόλουθη φωτογραφία έχουν χρησιμοποιηθεί τα ακόλουθα στοιχεία:

Το sensor kit ανοιγμένο

Στην προκειμένη περίπτωση τα στοιχεία αυτά είναι τοποθετημένα επάνω στην αδιάβροχη θήκη (φαίνονται στο δεξή μέρος) και είναι συνδεδεμένα με το Aruino μέσω μιας ειδικής πλακέτας η οποία έχει σχεδιαστεί από το προσωπικό του MIT Sea Grant AUV Laboratory.