Εφαρμογή hydrobots για android (έκδοση 1.0)

hydrobots appΜε την εφαρμογή hydrobots για κινητά και tablet μπορείτε να ελέγχετε το hydrobot μέσω Bluetooth. Η κατεύθυνση επιτυγχάνεται γέρνοντας το κινητό/tablet μπροστά, δεξιά, αριστερά και πίσω. Με τα πλήκτρα «πάνω» και «κάτω» που εμφανίζονται στην οθόνη, ελέγχετε το βάθος.
Η εφαρμογή μπορεί επίσης να εμφανίζει στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των αισθητήρων.

Κατεβάστε την εφαρμογή από εδώ: hydrobots_app.apk

qrandroidΕναλλακτικά φωτογραφήστε τη διπλανή εικόνα με ένα πρόγραμμα ανάγνωσης κώδικα QR, για να κατεβάσετε απ” ευθείας την εφαρμογή στη συσκευή σας (πλησιάστε τη συσκευή αρκετά κοντά στην οθόνη)

Σημείωση: Προκειμένου να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την επιλογή «Άγνωστες προελεύσεις» στην android συσκευή σας (συνήθως «Ρυθμίσεις» -> «Εφαρμογές» -> «Άγνωστες προελεύσεις»).

Μετά την εγκατάσταση θα πρέπει να εμφανίζεται το εικονίδιο της εφαρμογής hydrobots στη λίστα όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών του κινητού/tablet σας.
hydrobots app

Η εφαρμογή συνδέεται με το hydrosensor μέσω Bluetooth. Επειδή το hydrobot sensor δε διαθέτει Bleutooth, θα πρέπει να του προσθέσετε ένα εξωτερικό. Υπάρχουν έτοιμα Bluetooth modules κατάλληλα για χρήση με το arduino.BT

Το συγκεκριμένο module μπορείτε να το αγοράσετε και στην Ελλάδα από online καταστήματα, όπως το grobotronics.gr (link: http://grobotronics.com/bluetooth-module-for-arduino.html)

Στις επόμενες εικόνες βλέπετε την εφαρμογή να εκτελείται σε ένα tablet που «φοράει» μια παλαιότερη έκδοση του android (την έκδοση 2.2, Froyo). Φυσικά εκτελείται χωρίς προβλήματα και στις καινούργιες εκδόσεις του android

tablet1 tablet2

Βίντεο στο οποίο φαίνεται η εγκατάσταση της εφαρμογής σε android τηλεφωνική συσκευή (smartphone):

 

Οδηγίες χρήσης
Το πρόγραμμα είναι πολύ απλό στη χρήση. Μόλις το τρέξετε εμφανίζεται η εικόνα που βλέπετε παρακάτω. Πατήστε στο κινητό/tablet σας το πλήκτρο menu, ώστε να εμφανιστεί το κυρίως μενού του προγράμματος, όπως στην εικόνα

hydrobots app ui2

Στο κυρίως μενού υπάρχουν οι εξής επιλογές:

  • Ρυθμίσεις: Εμφανίζει τη λίστα ρυθμίσεων που μπορείτε να κάνετε στην εφαρμογή.
  • Σύνδεση: Αυτή είανι και η πιο σημαντική επιλογή. Πραγματοποιεί τη σύνδεση της εφαρμογής με το hydrobot (hydrobot sensor) και ξεκινάει την λειτουργία ελέγχου. Μόλις η σύνδεση επιτευχθεί θα δειτει στην οθόνη να εμφανίζονται τα δεδομένα των αισθητήρων. Αν έχετε συνδέσει και την πλακέτα οδήγησης των κινητήρων, θα μπορείτε να ελέγχετε την κατεύθυνση του ρομπότ απλά γέρνοντας το κινητό/tablet. Τα πλήκτρα «πάνω» και «κάτω» στην οθόνη θα έχουν ενεργοποιηθεί και θα μπορείτε να τα πατάτε για να ελέγχετε το βάθος.
  • Επανεκκίνηση (Reset): Πραγματοποιεί επανεκκίνηση του προγράμματος που εκτελείται στο hydrobot sesnor.
  • Αποστολή εντολής: Εμφανίζει το παράθυρο αποστολής εντολής. Μέσα από αυτό μπορείτε να στέλνετε οποιαδήποτε εντολή στην πλακέτα των αισθητήρων του hydrobot (π.χ. την εντολή ρύθμισης της ημερομηνίας και της ώρας).
    ui5
  • Πληροφορίες: Εμφανίζει ένα παράθυρο που σας ενημερώνει για την εφαρμογή (εικόνα).
    ui3
  • Έξοδος: Τερματίζει την εφαρμογή.

Διασύνδεση με το hydrobot: Πριν μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή hydrobots, θα πρέπει πρώτα να έχετε δημιουργήσει ένα ζεύγος μεταξύ του κινητού/tablet και της Bluetooth συσκευής. Η διαδικασία δημιουργίας ζεύγους είναι πολύ απλή στο android και είναι απαραίτητη μόνο την πρώτη φορά χρήσης.
Στις δικές μας δοκιμές χρησιμοποιήσαμε μια συσκευή Bluetooth κατασκευασμένη από την εταιρία Sure electronics (Μια τέτοια συσκευή πλέον δεν είναι διαθέσιμη. Προτιμήστε μια συσκευή σαν αυτή που παραθέσαμε στον προηγούμενο σύνδεσμο).

sure front sure back

Στο επόμενο βίντεο φαίνεται η διαδικασία δημιουργίας Bluetooth ζεύγους σε ένα tablet. Σημειώστε ότι αυτή η ενέργεια χρειάζεται μόνο την πρώτη φορά χρήσης της συσκευής.

Αφού δημιουργηθεί το ζεύγος, πλέον είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή. Ο τρόπος σύνδεσης της συσκευής Bluetooth με το hydrosensor σε ότι αφορά το hardware, περιγράφεται παρακάτω.
Τρέξτε την εφαρμογή και πατήστε το πλήκτρο μενού στο κινητό/tablet σας (συνήθως είναι ένα πλήκτρο αφής). Όταν εμφανιστεί το κυρίως μενού στο πρόγραμμα, πατήστε το πλήκτρο «Σύνδεση»
Αν δεν είναι ενεργοποιημένο το Bluetooth θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που να ζητά την άδεια για να το ενεργοποιήσετε.
enable Bluetooth

Πατήστε το πλήκτρο «Ναι» και περιμένετε μέχρι να ενεργοποιηθεί το Bluetooth. Μετά την ενεργοποίηση, αυτόματα θα εμφανιστεί μια λίστα με όλες τις συσκευές Bluetooth με τις οποίες έχετε δημιουργήσει ζεύγος με την android συσκευή σας. Επιλέξτε τη συσκευή Bluetooth που έχετε τοποθετήσει στο hydrobot (στη δική μας περίπτωση είναι της Sure electronics)

devices connect

Το πρόγραμμα θα επιχειρήσει αυτόματα να συνδεθεί με τη συσκευή Bluetooth (Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι τροφοδοτείτε με ρεύμα τόσο το hydrobot όσο και τη Bluetooth συσκευή).
Μόλις η σύνδεση ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα εμφανιστούν οι τιμές των αισθητήρων στην οθόνη του κινητού/tablet, όπως φαίνεται και στο επόμενο βίντεο

 

Σύνδεση του Bluetooth module με το hydrobot/hydrosensor
Υπό κατασκευή