This topic contains 0 replies, has 1 voice, and was last updated by panoath 11 years, 5 months ago.

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #1272

    panoath
    Member

                            Το  Yδρορομπότ του 1ο ΕΠΑΛ Πύργου

    Την υλοποίηση του Hydrobot στο 1ο ΕΠΑΛ Πύργου ανέλαβαν οι μαθητές της Β τάξης  του Ηλεκτρολογικού τομέα, όπου στο εργαστήριο Αυτοματισμού και με την καθοδήγηση του επιβλέποντα καθηγητή Πανόπουλου Αθανάσιου, το εξέλιξαν προσθέτοντας υδραυλική λαβίδα και πλωτήρα ανέλκυσης βαριών  αντικειμένων με πάμφθηνα υλικά ,καθώς και σχετικά φθηνή υποβρύχια μίνι κάμερα,     Η προσθήκη της κάμερας δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία ,είναι ένα ενδοσκόπιο αδιάβροχο με μίνι κάμερα διαμέτρου 14 mm,με ενσωματωμένο φως led και συνδέεται μέσω καλωδίου usb 10 μέτρωνσε Η/Υ, Δυσκολευτήκαμε μόνο να βρούμε σε χαμηλή τιμή (40ευρώ) .    Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η υδραυλικά ελεγχόμενη λαβίδα μας, με κόστος μόλις 1ε..

    Χρειάζονται 2 αλουμινένια σωληνάκια  μήκους περίπου 20 εκατοστώναπό παλιά κεραία TV (άμα βρείτε καμία διαλύστε την και φυλάξτε την κάπου θα σας χρειαστεί σίγουρα),2 πλαστικές σύριγγες των 10 ml και 2 κομμάτια 10μετρα σωληνάκια πλαστικά ή ενυδρείου (4ε το ένα) ή καλύτερα ψιλό πλαστικό μακαρονοειδές μαύρο δεματικό  για φυτά που πωλείται με το κιλό  (ο.5 ε) ,καθώς και ένα μπαλόνάκι κοινό,

    Κατασκευή

    Τρυπάμε τα 2 αλουμινένια σωληνάκια  κάθετα στον άξονα τους σε απόσταση 5 εκ από το ένα άκρο τους με τρυπάνι3.5 mmκαι τα συνδέουμε σε Χ περνώντας ανοξείδωτη βίδα 3χ20mm με παξιμάδι από τις τρύπες.

    Στραβώνουμε τα σωληνάκια  έτσι ώστε τα άκρα τους να ενώνονται ανά 2 όταν κλείνει σαν ψαλίδα,

    Ταυτόχρονα διαμορφώνουμε το μακριά άκρα της με μικρή καμπύλη για να πιάνει στρογγυλά αντικείμενα και βάζουμε λαστιχάκια για να μην γλυστράνε.

    Με την πένσα πατικώνουμε τα κοντά άκρα σε επίπεδο παράλληλο με την συνδετική βίδα και κάνουμε  τρύπες3.5 mmστα πεπλατυσμένα άκρα .Με την μια τρύπα  βιδώνουμε το ένα άκρο της λαβίδας στον ένα κάθετο πλαστικό σωλήνα του μπροστινού μέρους του υδρορομποτ και από την συνδετική βίδα της κλείδωσης δένουμε σπάγκο ή εύκαμπτο καλωδιάκι σε διαμπερή τρύπα που κάνουμε στο πάνω άκρο του ίδιου κάθετου σωλήνα, έτσι ώστε να λειτουργεί σαν επιτονος για να μην στέφεται η λαβίδα προς τα κάτω με το βάρος του αντικείμενου που πιάνει.

    Την άλλη τρύπα της λαβίδας δένουμε σε τρυπίτσα που έχουμε κάνει στο εμβολο της μιας πλαστικής σύριγγας, εκεί που πατά το δάκτυλο

    Το άκρο της σύριγγας που μπαίνει η βελόνα το στερεώνουμε με μικρό  σφικτήρα( όπως τα μοτέρ )στον απέναντι κάθετο πλαστικό σωλήνα. συνδέουμε τις 2 σύριγγες με το πλαστικό σωληνάκι των10 μέτρων

    .Αν χρησιμοποιήσετε  σωληνάκι  ενυδρείου δεν υπάρχει πρόβλημα , αν χρησιμοποιήσετε όμως το μακαρονοειδές μαύρο δεματικό,  θα πρέπει να το εκτονώσετε  στα άκρα του είτε με ψιλό μυτοτσίμπιδο ή με σουβλί ή με κάτι κωνικό για να χωρέσει το σωληνάκι της σύριγγας.

    Μένει τώρα να γεμίσουμε σωληνάκι και σύριγγες με νερό χωρίς να εγκλωβιστεί αέρας

    Αυτό γίνεται απλά έχοντας και τις 2 σύριγγες στο χέρι χωρίς τα εμβολα τους , στο ίδιο ύψος, και με το σωληνάκι τους απλωμένο στο πάτωμα .

    Γεμίζουμε την μια σύριγγα και με το εμβολο της, ή φυσώντας, σπρώχνουμε το νερό (χωρίς να σπρώχνουμε αέρα) .Επαναλαμβάνουμε μέχρι να χυθεί αρκετό νερό απ την άλλη σύριγγα Βάζουμε και πιέζουμε μέχρι  τέρμα το εμβολο της ελεύθερης σύριγγας και κατόπιν το εμβολο της σύριγγας της λαβίδας προσέχοντας να μην εγκλωβίσουμε αέρα.

    Όταν πιέζουμε την σύριγγα το νερό εκτονώνει την σύριγγα της λαβίδας κλείνοντας την ,ενώ όταν τραβάμε το εμβολο ανοίγει η λαβίδα.

    Αφού καταφέρατε αυτά ,ο πλωτήρας ανέλκυσης δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Απλά κόφτε την άκρη του λαιμού του μπαλονιού και τυλίξτε τον  γύρω από το ένα άκρο του άλλου 10μετρου σωλήνα , δώστε με σπαγγάκι σφικτά .

    .    Αν χρησιμοποιήστε το μακαρονοειδές μαύρο δεματικό,  θα πρέπει να βάλετε στην άκρη πρώτα ένα κομματάκι από σκληρό πλαστικό σωληνάκι, όπως από εσωτερικό στυλό, για να μην συμπιεστεί,

    Δένουμε το μπαλονάκι από ην βίδα κλείδωσης της λαβίδας . Με μια τρόμπα ποδηλάτου πχ φουσκώνουμε το

    μπαλονάκι όταν θέλουμε να ανελκύσουμε από βαρύ αντικείμενο που πιάσαμε με την λαβίδα μας .

    Επίσης, για μεγαλύτερη ευκαμψία του καλωδίου, εμείς χρησιμοποιήσαμε αντί το καλώδιο utp του κιτ ,πλακέ εύκαμπτο τηλεφωνικό 6 αγωγών, και τα λεπτά σωληνάκια .

    Για πληροφορίες και τυχόν βοήθεια  επικοινωνήστε με τον Πανόπουλο Αθανάσιο στο  panoath @gmail com

     

     

     

     

     

Viewing 1 post (of 1 total)

You must be logged in to reply to this topic.