Τι είναι το Hydrobot

2

Hydrobot: Η ολοκληρωμένη κατασκευή

Το Hydrobot είναι ένα απλό, τηλεκατευθυνόμενο, υποβρύχιο όχημα (ROV – Remotely Operated Vehicle) το οποίο μπορούν να κατασκευάσουν μαθητές γυμνασίων και λυκείων με σκοπό να εξερευνήσουν το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής τους. Η βασική έκδοση του Hydrobot αποτελείται από απλά και οικονομικά υλικά, όπως πλαστικοί σωλήνες ύδρευσης, πλωτήρες, μικροί ηλεκτρικοί κινητήρες, κλπ. τα οποία συνδυάζονται από τους μαθητές με την βοήθεια απλών οδηγιών. Με την ολοκλήρωση της βασικής έκδοσης οι μαθητές μπορούν εύκολα να επεκτείνουν το όχημά τους προσθέτοντας αδιάβροχες κάμερες, αισθητήρες, φώτα, και άλλα συστήματα, τα οποία προσδίδουν στο Hydrobot επιπλέον δυνατότητες.

Τι είναι το πρόγραμμα Hydrobot
Το πρόγραμμα Hydrobot δημιουργήθηκε το 2011 από την ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η ιδέα του προγράμματος βασίστηκε στο αντίστοιχο πρόγραμμα SeaPerch το οποίο ξεκίνησε στο MIT Sea Grant (MITSG) το 2003, με στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες, τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους.

Ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2012, το Ίδρυμα Ευγενίδου στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς καλεί δημόσια γυμνάσια και λύκεια από όλη την Ελλάδα να καταθέσουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Τα σχολεία που επιλέγονται λαμβάνουν, χωρίς κόστος, το πακέτο με όλα τα υλικά και τις οδηγίες και συμμετέχουν στις δραστηριότητες που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου κατά την διάρκεια της εκάστοτε σχολικής χρονιάς, όπως είναι οι ζωντανές συζητήσεις μέσω διαδικτύου, οι ειδικοί διαγωνισμοί, κλπ.

Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα έχουν συμμετέχει περισσότερα από 300 σχολεία, 3.500 μαθητές/μαθήτριες και 300 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.

«…Η επίδραση του προγράμματος είναι μεγάλη. Μου έδωσε ιδέες για το αντικείμενο που θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον. Επίσης εξέλιξα τη συνεργασία με τους συμμαθητές μου. Τέλος με βοήθησε να αντιληφθώ διαφορετικά την έννοια της ρομποτικής και της τεχνολογίας.» – Μαθητής που συμμετείχε στο πρόγραμμα «…Οι μαθητές απέκτησαν εμπειρία σε σύνθετους τρόπους κατασκευής ενός ρομπότ και με το πνεύμα συνεργασίας που ανέπτυξαν έλυσαν με αυτοσχεδιασμό και με τη βοήθεια του internet τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Κατάλαβαν ότι με τις γνώσεις τους μπορούν να δημιουργήσουν χρήσιμες μηχανές και να μην είναι παθητικοί δέκτες» – Καθηγητής, ΓΕΛ Κρανιδιόυ

 

Τι προσφέρει το πρόγραμμα Hydrobot
Οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα όταν συμμετέχουν στη δράση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση στην κατασκευή ενός Hydrobot, όπου ακολουθούν βήματα για τη συνολική συναρμολόγηση του οχήματος, τη δοκιμή του και τελικά την καθέλκυσή του στο νερό.

Κατασκευάζοντας το Hydrobot

Η κατασκευή ενός οχήματος Hydrobot δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να πειραματιστούν με βασικές επιστημονικές αρχές, να γνωρίσουν τεχνολογικές εφαρμογές, να εξοικειωθούν με την ασφαλή χρήση εργαλείων, να εφαρμόσουν τεχνικές και επιστημονικές διαδικασίες, να συνεργαστούν με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους και να ανακαλύψουν ευκαιρίες για μια συναρπαστική ακαδημαϊκή ή επαγγελματική πορεία.

Το Hydrobot έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει μια διασκεδαστική, δημιουργική, συμμετοχική και συνεργατική εμπειρία μάθησης. Μερικά από τα αντικείμενα, τα οποία μπορούν οι μαθητές να διδαχθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του οχήματος, είναι τα ακόλουθα:

 • Σχεδιασμός πλοίων και υποβρυχίων
 • Άνωση και εκτόπισμα αντικειμένου
 • Πρόωση οχήματος
 • Συγκόλληση και ασφαλής χρήση εργαλείω
 • Διανύσματα
 • Ηλεκτρισμός και ηλεκτρικά κυκλώματα
 • Εργονομία
 • Τρόποι στεγανοποίησης
 • Διαδικασίες λήψης μετρήσεων
 • Ροπές και βασικές αρχές μηχανικής
 • Επαγγελματικός προσανατολισμός