Τα Hydrobots σαλπάρουν για τέταρτη συνεχόμενη φορά!

logo with name sticker

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τα Hydrobots ξεκινούν την υποθαλάσσια περιπέτειά τους, προσδοκώντας να προσφέρουν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ένα ταξίδι γεμάτο μάθηση, εμπειρίες αλλά και διασκέδαση.

Με τις ρίζες του στο εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT), το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για μαθητές/μαθήριες Γυμνασίου και Λυκείου. Στόχος του προγράμματος είναι να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για την επιστήμη, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους, μέσα από την κατασκευή ενός τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου οχήματος ROV (Remotely Operated Vehicle). Στο πρόγραμμα Hydrobot έχουν συμμετέχει μέχρι σήμερα 265 δημόσια σχολεία με περισσότερους από 300 εκπαιδευτικούς και 2500 μαθητές.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μαζί με τους μαθητές τους στο πρόγραμμα Hydrobot θα πρέπει να συμπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν τη φόρμα συμμετοχής Hydrobot εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το όχημα. Οι ομάδες που θα επιλεγούν θα παραλάβουν χωρίς κόστος (αφορά μόνο δημόσια σχολεία) τα kit με τα απαραίτητα υλικά και θα πρέπει να συμπληρώνουν μια περιοδική αναφορά για την εξέλιξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από online forum και συχνά Google Hangouts, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να λύσουν απορίες και να βρουν καινούργιες ιδέες βελτίωσης των οχημάτων τους.

Στο τέλος της χρονιάς όλες οι ομάδες του προγράμματος Hydrobots θα συμμετάσχουν σε έναν κοινό διαγωνισμό που θα περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές κατηγορίες όπως αναβαθμίσεις, υποβρύχιες κατασκευές, αλλαγές στην εμφάνιση των οχημάτων κ.λπ.

Φέτος ξεκινά ξανά το συμπληρωματικό πρόγραμμα Hydrosensor, το οποίο αφορά την κατασκευή ενός ειδικού συστήματος αισθητήρων που δίνει στο Hydrobot την ικανότητα να μετρά το βάθος στο οποίο βρίσκεται, τη θερμοκρασία του νερού και τη φωτεινότητα. Οι μετρήσεις αυτές μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν στην online βάση δεδομένων ώστε να είναι διαθέσιμα στο ευρύτερο κοινό, αλλά και στην ερευνητική κοινότητα. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι συμμετέχοντες μαθητές μπορούν να μελετήσουν την εξέλιξη βασικών παραμέτρων του υδάτινου περιβάλλοντος (θάλασσα, λίμνη, ποτάμι) της περιοχής τους και να συμβάλουν στην ερευνητική προσπάθεια φορέων που έχουν ανάγκη τέτοιου είδους δεδομένα (crowdsourced scientific data).

Το Hydrosensor σχεδιάστηκε έτσι ώστε πέρα από τη λήψη των παραπάνω μετρήσεων, να δίνει στις ομάδες τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις ικανότητες του Hydrobot με τρόπους που περιορίζονται μόνο από την φαντασία τους. Για παράδειγμα μια ομάδα μπορεί να προσθέσει επιπλέον αισθητήρες, ενώ μια άλλη να αυτοματοποιήσει την πλοήγηση του Hydrobot με τη βοήθεια h-bridges.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Hydrosensor θα πρέπει να συμπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν την απαραίτητη φόρμα συμμετοχής Hydrosensor εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται να το χρησιμοποιήσουν.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας ομάδας στο πρόγραμμα Hydrosensor είναι:

  • να έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα Hydrobot (την τρέχουσα ή μια από τις προηγούμενες σχολικές χρονιές),
  • το σχολείο να βρίσκεται κοντά σε κάποιο υδάτινο περιβάλλον (θάλασσα, λίμνη, ποτάμι),
  • και να δεσμευτούν ότι θα κάνουν τουλάχιστον μια σειρά από μετρήσεις την εβδομάδα και θα τις ανεβάζουν στην online βάση δεδομένων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.hydrobots.gr ή μέσω e-mail στη διεύθυνση info@hydrobots.gr.

Σας περιμένουμε για να καταγράψουμε και να εξερευνήσουμε τον μαγικό υδάτινο κόσμο της χώρας μας.