Ηydrobot Controller (έκδοση 1.2)

hydrocontroller
Το hydrobot Controller έρχετε να συμπληρώσει τις δυνατότητες του hydrobot sensor.
Σας δίνει τη δυνατότητα να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο τις τιμές και τις γραφικές παραστάσεις των αισθητήρων του ρομπότ και να τις ανεβάζετε στην online βάση δεδομένων της ιστοσελίδας μας. Μπορείτε ωστόσο να φορτώνετε και το αρχείο καταγραφής των μετήσεων που αποθηκεύεται στην SD κάρτα της πλακέτας των αισθητήρων και να βλέπετε τις γραφικές.

Συνδέοντας στην πλακέτα των αισθητήρων ένα κύλωμα οδήγησης dc κινητήρων (όπως αυτό που περιγράφετε στο άρθρο Κύκλωμα οδήγησης κινητήρων), θα μπορείτε να ελέγχετε το ρομπότ απ” ευθείας μέσω του υπολογιστή (π.χ. laptop) χρησιμοποιώντας τα βελάκια στο πληκτρολόγιο

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει και το πρώτο βήμα προς την αυτονομία του ρομπότ

hydrocontroller2 hydrocontroller2

Κατεβάστε το πρόγραμμα από εδώ:

HydrobotController_v1.2.zip (Windows 2000, XP, Vista, 7, 8 και 8.1)
HydrobotController_v1.2.tar.gz (Linux – 64bit)
Σημείωση: Για να μπορείτε να συνδεθείτε στη σειριακή ή USB θύρα, χωρίς να είστε χρήστης root, εκτελέστε την επόμενη εντολή στο τερματικό:
sudo usermod -a -G dialout $USER

Android-logoΈκδοση για κινητά Android:
Στο επόμενο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την αντίστοιχη android έκδοση του προγράγμματος: Hydrobot Controller για το Android

Το hydrobot Controller λειτουργεί με την καινούργια έκδοση του firmware του hydrobot sensor (δηλαδή του προγράμματος που εκτελείται στον μικροελεγκτή).
Το hydrobot sensor βασίζεται στη γνωστή πλατφόρμα arduino.
Κατεβάστε την καινούργια έκδοση του κώδικα από εδώ, ανάλογα με την έκδοση της πλακέτας που έχετε στη διάθεσή σας:

Οδηγίες χρήσης
Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις καρτέλες.

    • Στην πρώτη καρτέλα βλέπουμε τις γραφικές παραστάσεις των μετρήσεων. Οι γραφικές παραστάσεις μπορούν να εμφανιστούν είτε φορτώνοντας το αρχείο μετρήσεων έτσι όπως αποθηκεύτηκε στην SD κάρτα τις πλακέτας των αισθητήρων, είτε μπορούμε να τις βλέπουμε να σχηματίζονται σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας (φυσικά αυτό απαιτεί ο υπολογιστής να παραμένει συνδεδεμένος με το hydrobot)
    • Στη δεύτερη καρτέλα έχουμε τη δυνατότητα να χειριζόμαστε το ρομπότ μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή (π.χ. laptop) με τα βέλη του πληκτρολογίου. Σε μια τέτοια περίπτωση το ρολο του controlbox τον αναλαμβάνει το pc (ή το κινητό στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η android έκδοση του προγράμματος).
      Προσοχή: Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο χειρισμός του ρομπότ με το pc (ή το κινητό) μπορεί να γίνει μόνο εφόσον έχει κατασκευστεί και συνδεθεί το κύκλωμα ελέγχου των κινητήρων.
    • Στην τρίτη καρτέλα υπάρχει ένα τερματικό σαν αυτό που έχουμε στο περιβάλλον του arduino. Με αυτό μπορείτε να βλέπετε τα δεδομένα των μετρήσεων, όπως ακριβώς και στο αντίστοιχο περιβάλλον του arduino. Επίσης μπορείτε να στέλεντε εντολές (π.χ. την εντολή για τη ρύθμιση της ημερομηνίας και της ώρας).

Ο τρόπος χρήσης του προγράμματος είναι πολύ απλός.

Συνδέουμε το hydrobot sesnor στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με το ειδικό USB καλώδιο που χρησιμοποιήσαμε για τον προγραμματισμό του μικροελεγκτή.
Στη συνέχεια ανοίγουμε τον διακόπτη που βρίσκεται στην πλακέτα (αφού φυσικά πρώτα συνδέσουμε την μπαταρία)
Τέλος εκτελούμε το hydrobot Controller και επιλέγουμε από το μενού hydrobot την επιλογή «Σύνδεση»
Από εκεί είναι πιθανό να εμφανιστούν αρκετές επιλογές. Εμείς θα πρέπει να επιλέξουμε την επιλογή Prolific-USB-to-Serial Comm Port, όπως στην εικόνα:

mnu

Με το που επιλέξουμε τη σειριακή θύρα, το πρόγραμμα αμέσως θα συνδεθεί με το hydrobot sensor, αφού πρώτα του κάνει reset. Μόλις ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση του κυκλώματος των αισθητήρων, το πρόγραμμα αυτόματα θα αρχίσει να λαμβάνει τις τιμές και θα αρχισει να σχεδιάζει τις γραφικές παραστάσεις (για αρχή αφήστε τις εξ” ορισμού ρυθμίσεις)
Για να αποσυνδεθούμε επιλέγουμε την αντίστοιχη επιλογή στο μενού «hydrobot» ή απλά κλείνουμε το πρόγραμμα πατώντας το Χ.

Ρυθμίσεις
Το πρόγραμμα έχει ορισμένες ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε. Όλες οι ρυθμίσεις αποθηκεύονται αυτόματα.
Το μενού ρυθμίσεων φαίνεται στην επόμενη εικόνα:

mnusettings

Η πρώτη, «Λήψη μόνο των τιμών των αισθητήρων» είναι εξ” ορισμού προεπιλεγμένη. Αυτό που κάνει είναι να «ειδοποιεί» το hydrosensor ότι επιθυμούμε μόνο τις τιμές των αισθητήρων (οι οποίες και έρχονται με καθορισμένη σειρά) και όχι του εξ’ορισμού μηνύματος που εμφανίζεται όταν ανοίγουμε το διακόπτη της πλακέτας. Με αυτό τον τρόπο λιγότερα συνολικά δεδομένα αναταλλάσονται μεταξύ του προγράμματος και του hydrobot sesnor και το κύκλωμα ανταποκρίνεται ταχύτερα.

Σημείωση: Όταν είναι ενεργοποιημένη αυτή η λειτουργία, τότε ΔΕΝ εμφανίζονται δεδομένα στην καρτέλα «Τερματικό» του προγράμματος. Ωστόσο οι μετρήσεις θα λαμβάνονται κανονικά και ταυτόχρονα θα σχεδιάζονται οι γραφικές παραστάσεις. Αν την απανεργοποιήσετε θα εμφανίζονται δεδομένα μόνο στην καρτέλα «Τερματικό», αλλά δεν θα σχεδιάζονται οι γραφικές.
Οπότε είναι προτιμότερο η ρύθμιση αυτή να είναι πάντοτε επιλεγμένη.

Η δεύτερη ρύθμιση, «Αποθήκευση τιμών στην SD κάρτα» είναι και αυτή προεπιλεγμένη. Αν την απενεργοποιήσετε τότε το hydrosensor θα σταματήσει να καταγράφει την τιμές των αισθητήρων στην SD κάρτα, μέχρι να την ξανα ενεργοποιήσετε ή κάνετε reset στην πλακέτα (χωρίς να είστε συνδεδεμένοι με το hydrobot Controller). Σημείωση: Το πρόγραμμα αποθηκεύει αυτόματα τις ρυθμίσεις που κάνετε και αυτές θα εφαρμόζονται κάθε φορά που συνδέετε το hydrosensor με το hydrobot controller, ακόμη και αν το κλείσετε και το ξανά ανοίξετε

Η επόμενη ρύθμιση αφορά την τάση τροφοδοσίας του hydrobot sensor. Η πλακέτα μπορεί να τροφοδοτηθεί με μια μπαταρία των 9V (που είναι και η εξ” ορισμού επιλογή) αλλά και από μια 12V μπαταρία (π.χ. την ίδια μπαταρία που χρησιμοποιείται για τους κινητήρες). Η επιλογή των 12V έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε το κύκλωμα οδήγησης των κινμητήρων.
Όπως και να έχει το κύκλωμα θα πρέπει να γνωρίζει την ονομαστική τάση της μπαταρίας με την οποία τροφοδοτείται, για να μετράει συνεχώς σωστά την τάση της καθώς αυτή εκφορίζεται

Η τελευταία επιλογή είναι η Επανεκκίνηση του αισθητήρα. Με αυτήν επανεκκινείτε το πρόγραμμα στον μικρολεγκτή της πλακέτας των αισθητήρων, ώστε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, σαν να είχατε κλείσει το διακόπτη της τροφοδοσίας (ή πατήσει το πλήκτρο reset πάνω στην πλακέτα)

Στο μενού ρυθμίσεων υπάρχει μια επίσης επιλογή, η «Αποστολή εντολής». Με αυτήν εμφανίζεται το παράθυρο της επόμενης εικόνας.

hydrocontroller2

Απο εδώ μπορείτε να στέλνετε εντολές στο hydrobot sensor (π.χ. ρύθμιση ώρας και ημερομηνίας), με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως γίνεται στο terminal του περιβάλλοντος προγραμματισμού του arduino

Ανεβάζοντας τις μετρήσεις στην online βάση

Γενικά μπορούμε να ανεβάζουμε τις μετρήσεις που λαμβάνουμε από την πλακέτα των αισθητήρων με δύο τρόπους. Είτε φορτώνοντας το αρχείο μετρήσεων από την κάρτα SD πατώντας το πλήκτρο «Άνοιγμα αρχείου μετρήσεων», είτε τις μετρήσεις που έχουμε λάβει σε πραγματικό χρόνο.
Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να πατήσουμε το πλήκτρο «Ανέβασμα μετρήσεων στη βάση». Το πρόγραμμα θα μας ζητήσει το username και password που δηλώσαμε κατά την εγγραφή μας στην ιστοσελίδα hydrobots.gr.

hydrocontroller2

και στη συνέχεια θα εμφανιστεί το επόμενο παράθυρο

upload

Τα πεδία που πρέπει να συμπληρώσουμε προκειμένου να γίνει η αποστολή, είναι αντίστοιχα με αυτά της online φόρμας (Εισαγωγή μετρήσεων). Για την αποστολή πατάμε το πλήκτρο «Εντάξει»

Αν προκύψει οποιοδήποτε λάθος κατά την αποστολή, το πρόγραμμα θα μας ενημερώσει με ένα μήνυμα λάθους.