Οδηγίες κατασκευής hydrobot sensor v2

Το hydrobot sensor v2 είναι ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που επιτρέπει τη λήψη βασικών μετρήσεων μέσα στο νερό (πίεση, θερμοκρασία, φωτεινότητα) και την αποθήκευσή τους σε ειδική κάρτα μνήμης, για να μπορείτε να τις επεξεργαστείτε σε ύστερο χρόνο.

hydrosesnor_v2

Η καινούργια έκδοση είναι πιο απλή στην κατασκευή και περισσότερο ευέλικτη.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του κυκλώματος των αισθητήρων είναι ότι βασίζεται στην πολύ γνωστή και ευρεώς χρησιμοποιούμενη ανοιχτή πλατφόρμα ανάπτυξης arduino. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποτελέσει και τον «ηλεκτρονικό εγκέφαλο» του hydrobot σας, με αποτέλεσμα το τελευταίο να μετατρέπεται, από ένα απλό τηλεκατευθυνόμενο σε ένα πραγματικό αυτόνομο ρομπότ.

Από τον παρακάτω σύνδεσμο, κατεβάστε τις αναλυτικές οδηγίες κατασκευής του hydrosensor:
Οδηγίες κατασκευής hydrobot sensor v2

Προσοχή! Η sd κάρτα (δεν ενσωματώνεται στο πακέτο) θα πρέπει να διαμορφωθεί σε FAT32 (format).

Κατεβάστε το περιβάλλον προγραμματισμού του arduino από το επόμενο σύνδεσμο: arduino-1.0.5.zip

Σημείωση! Η συγκεριμένη έκδοση του περιβάλλοντος προγραμματισμού του arduino διαθέτει ό,τι βιβλιοθήκες χρειάζονται προκειμένου να μεταγλωτίσσετε τον κώδικα για την πλακέτα των αισθητήρων. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε αυτήν

Προκειμένου να λειτουργήσει το hydrobot sensor, απαιτεί και τον κατάλληλο κώδικα (firmware) που θα πρέπει να φορτωθεί στον μικροελεγκτή.
Κατεβάστε την καινούργια έκδοση του κώδικα από εδώ: hydrosensor firmware

Σημείωση! Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να μετράει και την τάση της μπαταρίας που συνδέετε για την τροφοδοσία του κυκλώματος (ο κώδικας υποστηρίζει 9V και 12V μπαταρίες). Εξ” ορισμού αυτή η λειτουργία είναι απενεργοποιημένη, αφού δεν είναι συνδεδεμένη η τάση της μπαταρίας στην θύρα A0 του arduino, στην οποία και γίνεται η εν λόγω μέτρηση.
Ωστόσο ΜΗ συνδέσετε απ” ευθείας την τάση της μπαταρίας στην συγκεκριμένη είσοδο γιατί υπάρχει κίνδυνος καταστροφής της. Αν δεν νιώθετε σίγουροι, απλά αγνοήστε αυτήν την πληροφορία
Η ορθή μέθοδος σύνδεσης είναι μέσω ενός δικτυώματος αντιστάσεων γνωστού ως διαιρέτη τάσης. Για την περίπτωση της 9V ο λόγος είναι 1/2 (δηλαδή διαιρεί την τάση στο μισό), ενώ για την 12V είναι 1/2.95. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζονται οι κατάλληλες τιμές αντιστάσεων που να επιτυγχάνουν αυτόν τον λόγο.
Προφανώς οι τιμές των αντιστάσεων που θα επιλέξετε πρέπει να υπάρχουν στο εμπόριο και προτιμήστε τιμές στην κλίμακα των δεκάδων KΩ για να μην καταναλώνεται πολύ ρεύμα από την μπαταρία

Προσοχή! Όσοι έχουν την παλαιότερη έκδοση του hydrobot sensor θα πρέπει να κατεβάσουν και τον αντίστοιχο κώδικα από εδώ. Ο κώδικας σε αυτήν τη σελίδα αναφέρεται μόνο για την έκδοση 2 του αισθητήρα


Μπορείτε επιπλέον να κατεβάσετε και το hydrobot Controller που έρχεται να συμπληρώσει τις δυνατότητες του hydrobot sensor.